LESLIE SPEAKERS

 

Leslie 710

Első ránézésre talán ágynemű tartónak látszik,  szellőző nyílásokkal.  A valóságban – hangerősítő és hangsugárzó egy dobozban.


A „Doppler” elv talán ismerősen cseng néhányunknak. Amikor például az országút szélén állunk és felénk közeledik egy autó, odaér majd távolodik tőlünk, megváltozik a hangja. Bárki megfigyelheti ezt a jelenséget.  Az autó nem más, mint „mozgó hang forrás”. A jelenség a Doppler. Ez „látszólagos” frekvencia változás, azaz hang-magasság változás az autó hangján. Mi, – akik álló helyzetben vagyunk – másképpen halljuk amikor közeledik, odaér majd távolodik tőlünk . Természetesen az autó (hangforrás) hangja közben nem változik meg, csupán a hozzánk viszonyított helyzete. Ez a jelenség  az a furcsa különleges hang-hatás, megihlette Donald Leslie -t. (1911 – 2004)  Ő találta ki és építette meg néhány mérnök segítségével a  Leslie hangsugárzót.                                                                                                                                                Don_LeslieEzen  a  képen Ő maga látható hangsugárzójának kicsinyített másával a kezében. Nagyon kreatív ember hírében állt, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Leslie világhíre. A Hammond  orgonákat szinte kivétel nélkül mindenki Leslie-vel használta, s használja a mai napig is. Ketten együtt – az orgona és a Leslie – alkotják a jellegzetes „Hammond hangzást” – amíg világ a világ.


Lássuk csak, hogyan is működik a rendszer. Kiváló asztalos munka maga a doboz amiben 2 szinten foglalnak helyet a hangszórók. A felső részben magas-sugárzó hangszóró „fekszik” membránnal felfelé, felette iker tölcsér pörög. Ez sugározza (800Hz felett) a magas hangokat. A 2 tölcsér közül csak az egyik sugároz, a másik „süket” csak a forgás-szimmetria miatt van.

A lenti részben egy forgó dob van, amely vízszintesen forog (hasonlóképpen mint a mosógép dobja) a kis videón a Leslie alsó forgó hangszórója látszik.  Mindkét hangszórót két motor forgatja      (lassú illetve gyors sebességgel). Ezek a motorok a Hammond orgonáról kapják a vezérlést. Hol lassan, hol gyorsan forognak, valamint ki is lehet iktatni őket, ilyenkor – természetesen – állnak. Szinte minden típusú Hammond orgona gyárilag előkészített a Leslie-vel való összekapcsolódásra (kevés kivétellel). Vannak típusok, melyek önállóan nem is képesek megszólalni, csak Leslie-vel. Például :

Leslie + Hammond B3

Hammond-B-3-organ-Leslie-122-147-2

 

violinkulcs_ezüst

© Hargitai Gábor

 

Zene . . .