HAMMOND ORGONA

Ennek az elektromos orgonának a ’30-as évek “csúcs technológiájával” készített hangszernek egy  sikeres amerikai mérnök-feltaláló, órás-mester volt  az alkotója :

Laurens Hammond  (1895 – 1973)

laurens_15_aug_1957Sok technikai újdonság fűződik a nevéhez, de nekünk zeneszerető embereknek az általa kitalált orgona áll a legközelebb a szívünkhöz. Le sem tagadhatta volna “órás mesteri mivoltát” amikor megalkotta a fogaskerekekből álló hang-generátort ami az orgona ” lelke “.  Előzőleg alaposan tanulmányozta a sípos orgonák és fúvós hangszerek működését, hangzás-világát zenei tulajdonságaikat , tökéletes elektronikus orgonát akart építeni. Körültekintő tervezés után, sok új ötlettel, technikai megoldással – amit ma is csodálunk – megalkotta a Hammond ©  orgonát. Miután az USA fiatal állam, ezért területén ritkaság a sípos orgona, nem voltak régi orgonaépítő mesterek, akik tudtak volna a templomokba sípos orgonákat készíteni  – az orgona építésnek – nem voltak hagyományai az államokban. Arról nem is beszélve, hogy a AD_1936_JAJAJA!!!!!!sípos orgonák építése jelentős összegre rúgott, amit a templomok fenntartói nem tudtak kifizetni. L. Hammond orgonája lényegesen kevesebbe került a hagyományos orgonáknál így semmi akadálya nem volt az elterjedésének. Nem sokkal a piacra kerülése után a zenészek is felfigyeltek a hangszerre. Elkezdődött az orgona zenei karrierje. Eleinte önmagában, Hammond által készített hangsugárzókkal szólalt meg, de ezzel szinte egy időben megjelent Donald Leslie a maga különleges hangsugárzójával amivel a zenészek használták az orgonát. Kialakult a jellegzetes Hammond hangzás. Ez volt a világsiker záloga. Az orgona és a Leslie együtt – a mai napig is – verhetetlen.

Hammond B3

Néhány gondolatot érdemes felidézni az alkotó ötletei, megoldásai közül. Elsőként a hanggenerátor (Tone whieels) működési elve lehet érdekes. Fogaskerék és indukció. Igy találkozik az alkotóban az órásmester és az elektromérnök. Frappáns megoldás a tökéletes szinusz-generátorra. Bonyolult matematikával kiszámolt fog-számmal minden hang külön fogaskereket kapott, amit egy központi tengelyre fűzve egy motor pörget.tonewheels

(Az L100-as orgonában szám szerint 92 db fogaskerék) Ez biztosítja az “együtt-futást” az egymáshoz képest mindig tiszta hangokat. Sosem kell hangolni úgy, mint például a zongorát. Fontos dolog, hogy stabil a hangszer.  A zenészek ( Jazz, Pop, Rock ) hamar felfedezték a hangszerben rejlő lehetőségeket és ki is aknázták azokat. Sok zenész, zenekar, együttes használja a mai napig is koncerteken a hang stúdiókban pedig nélkülözhetetlen, akár a Steinway & Sons zongora.

tooooonwiel                                                                                                                                                         A fényképen a hang-generátor kis részlete látszik a fogaskerekekkel. Mint egy precíz óraszerkezet. Méltó egy órás-mesterhez. Pestiesen szólva : “nagyon ki van találva” egyszerű pontos és most már elmondhatjuk ennyi idő távlatából, hogy : időtálló. Igaz, néha olajozni kell, hiszen tele van mozgó alkatrészekkel, tengellyel, csapágyakkal ezek idővel kiszáradnának. Leleményes megoldásokkal központi helyeken kell olajozni és ügyes csövekkel és textilszálakkal kialakított rendszer “elviszi” az olajat a megfelelő nehezen hozzáférhető helyekre. Bámulatos tervezés valóban. Ami megkapó az egészben, hogy elődeink, mint maga Hammond is, hosszú távra terveztek. Nem csak az üzleti érdekek motiválták, hanem a használhatóság és a tartósság.  A mai felfogás üzleti alapon száműzte a tartósság fogalmát.  Sajnálom, nekem a régi felfogás sokkal emberibb, szimpatikusabb. Nem osztom a mai gazdaság – trendi – elveit véleményét, én a másik oldalon állok. Nem minden a pénz, nem minden a (mesterségesen működtetett) gazdaság. Itt a példa : egy hangszer. Nem szerszám, “nem jó semmire”, nem lehet vele termelni, aratni, kukoricát morzsolni, semmi olyat nem tud, amit a gazdaság képvisel.  Ellenben világ sikert aratott, sok emberhez eljutott , örömet szerezve azok által, akik kitalálták, létrehozták és akik megszólaltatják. Mert a hangszernek – ellentétben a gazdasággal – lelke van, megérinti az embereket hangulatot teremt, örömöt, megnyugvást, vigasztalást nyújt azoknak, akik hallgatják, élvezhetik. Ezt a hangszert, (Hammond B3) kézi megmunkálással sok ember, – sok szakma: asztalosok, fémmunkások, mérnökök, műszerészek,  – fáradságos munkával hozta létre. Nem “tömeg termék” még akkor sem, ha jelentős mennyiséget készítettek belőle az Államokban és itt Európában is ( összeszerelő műhelyek: Anglia, Hollandia ) Nem csak én állítom: “Lelke van” hiszen az a sok szakember lelke “rezgése” benne van akik szeretettel és nagy hozzáértéssel készítették az orgonát. Tudták, mit építenek és jó és szép hangszert akartak létrehozni. Sikerült is. Minden darab – gondos munka eredménye.

Csodálatos hangszer !

 

violinkulcs_ezüst

© Hargitai Gábor

 

Zene . . .